Plexisklo (plexiglass) - čo je to?

09 february 2019

Výhody aj nevýhody

Plexisklo je syntetický materiál založený na polymetylmetakryláte, ktorý má vysokú schopnosť prepúšťať svetlo. Materiál je lepšie známy ako plexisklo. Transparentné plexisklo sa používa na zasklievanie a výrobu reklamných svetelných boxov. Materiál je flexibilnejší ako kremíkové sklo, takže získal obľubu medzi remeselníkmi. Plexisklo je silnejšie a bezpečnejšie new zvyčajne, preto sa našlo široké uplatnenie pri výrobe proti vandalových okien a dverí. V článku sa budeme zaoberať plexisklom jeho vlasnosti a kde sa používa a ako sa vyrába.

Výhody Plexi

— Nízka tepelná vodivosť. Vďaka tejto kvalite je plexisklo jedným z najlepších materiálov pre zasklenie skleníkov.

— Dobrá svetlná priepusnosť . Priehľadné plexisklo prechádza až na 92% svetla a nestráca ukazovatele v procese využívania.

— Odolnosť voči vysokým a nízkym teplotám, vlhkosti, baktériám, chemikáliám. Materiál je vhodný na zasklievanie sprchy, výrobu akvárií a vonkajšie obloženie.

— Výdrž. Plexi je 5 krát odolnejšie voči nárazom ako kremíkové sklo.

— Váha. Plexisklo je 2,5 krát ľahšie , takže pri montáži stropov, podláh, schodíšť, priečok a dverí nie je potrebná inštalácia robustného kovania a rámu.

— Bezpečnosť. Materiál sa nerozbije do ostrých úlomkov a nevypúšťa toxické látky počas spaľovania.

— Jednoduché spracovanie. Plexisklo nepotrebuje špeciálne nástroje na rezanie a tvarovanie. plexisklo nie je ťahšie spracovať ako drevo.

Plexi aplikácie

Organické sklo bolo vynájdené v roku 1928 minulého storočia a patentované v roku 1933 pod obchodným názvom "plexisklo".

Materiál bol použitý v leteckom priemysle, pretože nemal žiadne analógie z hľadiska pevnosti, bezpečnosti a transparentnosti.

Vzhľadom na zvýšenú silu a krásu je materiál obľúbený pri výrobe reklamných boxov, cenových značiek, regálov komerčného vybavenia, priečok, stojanov a antivandal-proof displejov. Pre reklamné produkty je to jednoducho nepostrádateľné.

V súčasnosti sa plexisklo používa v strojárstve na zasklievanie vozidiel napríklad pri lodiach a lietadlách. Materiál je široko používaný pri konštrukcii a dekorácii budov.

Sklo z plexiskla sa používa na výrobu tienidiel a difúzorov pre osvetľovacie zariadenia.


Nevýhody - neplatí pre reklamné výrobky z plexi:

— Plexisklo je veľmi horľavý materiál, takže bol v leteckom priemysle vypustený.

— Materiál nie je odolný voči poškriabaniu. Pri výrobe dverí, priečok, podláh, plexisklo je navyše prilepené s oteruvzdornou polymérovou fóliou, ktorá chráni povrch pred poškriabaním a iným mechanickým poškodením a zároveň zvyšuje pevnosť panelu.

Typy plexi

Vzhľadom na širokú škálu aplikácií plexisklových druhov existuje veľké množstvo. Priehľadné plexisklo neruší obraz a používa sa na zasklievanie okien, dverí, výkladov. Farebné transparentné plexisklo je obľúbené pri výrobe reklamných výrobkov, svetelných boxov, nábytku, pódií, podláh, markízy. Relief je transparentný.

Plexisklo sa používa na zasklenie dverí, priečok, sprchovacích kabín, nábytku, interiérových prvkov, difúzorov a stropných svietidiel. Biele a matné plexisklo sa používa pri výrobe vložených lineárnych svietidiel a plafónov, zavesených stropov s vnútorným osvetlením, svetelných boxov, značiek, reklamných výrobkov. Rastrové farebné biele a farebné organické sklo sa najčastejšie používa na stropné svietidlá, žiarivky, ako aj na výrobu dekoratívnych predmetov.

Výrobná technológia

Plexisklo sa vyrába dvoma spôsobmi: odlievaním a extrúziou.

Prvá metóda zahŕňa nalievanie kvapalného polyméru do foriem, po ktorom nasleduje polymerizácia do pevného stavu. Toto plexisklo je hrubé a odolné, ale menej pružné.

Druhý spôsob spočíva v pretláčaní roztavených granúl polymetylmetakrylátu prostredníctvom extrudéra. Plexisklo sa ihneď ochladí na tuhú formu a potom sa vyrezáva na určené rozmery. Takéto panely sú flexibilné a rozdiely v hrúbke profilu sú minimálne.

Dôležité nálezy:

Plexi, známejšie ako plexisklo, je ekologický a odolný materiál vyrobený z akrylových živíc, ktorý má vysokú schopnosť prenášať svetlo. Vyrába sa kontinuálnym vytláčaním alebo odlievaním. Existuje mnoho druhov plexiskla: priehľadná, matná, farebná, reliéfna.

Rád by som poznamenal, že plexisklo je materiál, ktorý sa vďaka svojim vysoko výkonným vlastnostiam používa v mnohých odvetviach priemyslu, obchodu, dizajnu a medicíny.

Najlepšie reklamné produkty z plexi si môžete objednať na našej webovej stránke: https://plastiks.sk. Sme výrobcovia a ponúkame najvyššiu kvalitu a prijateľnú cenu na Slovensku. Pre rôzne využite napr. pre umiestnenie tovaru v stojanoch.