Výhody a nevýhody plexiskla. Materiál, ktorý je tak podobný obyčajnému sklu, ale oveľa trvanlivejší z ktorého sa tvoria rôzne produkty, je už dlho pevne zavedený v našom živote - hovoríme o plexiskle ...

03 june 2019

Plexisklo, Plexiglass.


V niektorých sférach činnosti je tento materiál je na veľmi pokročilom štádiu, v iných je predbehnutý osvedčenými analógmi, ale tiež začína získavať popularitu. Stále častejšie sa používa plexisklo:

- V dizajnových osvetlení alebo v ich častiach - zahŕňa stropné svietidlá, reklamné stojany, difúzory, sklenené priečky, exteriérové svietidlá atď.

- V architektúre - kopuly, sklenené priečky, tanečné parkety atď.

- V vodoinštalácií – na výrobu vodovodného potrubia, výrobu vaní a spŕch, bazénov, zakázková výroba atď.

- V interiéri - umelecké inštalácie, akváriá, stoly, stoličky, panely atď.

- V obchodnej oblasti - nápisy, výklady, plastové stojany, bannery atď.

- V domácnosti - konferenčné stolíky, stolové sklo, stojany, police na knihy, chladničky, stojany na televízore, stojany na kvety a mnoho ďalšieho.

Nielen kôli tomu plexisklo ( tiež sa nazýva „akrylové sklo“) sa stalo takmer prevládajúcim skoro v každom podniku. Tak vlastne prečo mnohí s ním pracujú a nakoniec vytvárajú niečo neuveriteľné na pohľad?

Je to všetko o vlastnostiach plexiskla, tú sú jeho výhody:

- Trvanlivosť - prvý rozdiel medzi plexisklom a obyčajným sklom. Silné plexisklo nie je tak ľahké rozbiť, preto je dnes také bežné, že takéto krehké veci ako dvere, akváriá, police, atď. sú vyrobené z tohto materiálu.

- Jednoduchosť spracovania - ďalším plusom pri použití plexiskla je, že môže veľmi ľahko prijať akúkoľvek možnú formu, čo bolo impulzom pre vývoj dizajnu plexiskla. Teraz, okrem klasických foriem pravidelných geometrických tvarov, môžete nájsť asymetrické police alebo tieniace lampy úplne prekvapujúcej formy.

- Nízka hmotnosť je cnosť, ktorá poteší tých, ktorí radi robia opravy sami doma. Malá hmotnosť tohto materiálu nespôsobuje žiadne ťažkosti pri montáži výrobku.

- Veľké percento priehľadného plexiskla - je 90% úplne transparentné. Niektoré farebné výrobky z plexiskla vyzerajú jedinečne.

- Odolnosť voči vonkajším faktorom - plexisklo sa nebojí vlhkosti ani silného slnečného svetla, alebo dokonca chemickej expozície - takýto materiál je veľmi užitočný v moderných kuchyniach, miestach kde sa niečo môže vyliať.

A napriek tomu, s mnohými výhodami, existujú značné nevýhody plexiskla:

- Nízka odolnosť voči mechanickému poškodeniu - jednoducho povedané, ak takéto sklo náhodne bude poškriabané alebo spadne naň niečo ťažké, potom tento materiál, ako obyčajné sklo, môže byť silne poškodené alebo dokonca zlomené.

- Slabá odolnosť voči ohňu – odolnosť voči ohňu je u plexiskla nižšia ako u jeho jednoduchého analóga. Najlepšie by nemali byť veci z plexiskla v blízkosti sporáka alebo iného zdroja ohňa. To nevyhnutne povedie k zničeniu vecí.

Špeciálna starostlivosť - na dlhodobé udržanie produktu z plexiskla je potrebná špeciálna starostlivosť, ktorá úplne eliminuje prítomnosť tekutín s obsahom alkoholu alebo acetónu. Tieto látky vážne poškodzujú povrch skla, takže je najlepšie použiť bežné prostriedky na čistenie okien, ktoré sú bez alkoholu.

Tak tento materiál, absolútne bezpečný pre zdravie domácností, môže byť skvelou alternatívou ku obyčajnému sklu.